torstai 27. maaliskuuta 2014

Stronger than nature

En ollut ikinä tehnyt biisiä. Epämääräisiä hyräilyjä ja siivouksen ohessa lallateltavia improvisaatiokappaleita ei lasketa. Kynnys laulun säveltämiseen saatikka sanoittamiseen on ollut jostain syystä korkea eikä ole oikein tiennyt mistä aloittaa. Usein mietinkin, että miten biisejä ylipäätään tehdään: aloitetaanko sanoista ja niiden ympärille kehitetään sävel vai toisinpäin.

Elokuussa 2012 olin parin ystäväni kanssa pitkällä vaelluksella Ruotsin Kebnekaisella. Muutaman vaelluspäivän jälkeen ajatukset harhailivat monesti pohtimaan, miten pieni ihminen on luonnon keskellä. Luonto antaa ja luonto ottaa. Pelko ei kuitenkaan noussut vallitsevaksi tunteeksi vaan pikemminkin mitä pitemmälle vaellus eteni, sitä kunnioittavammaksi suhteeni luontoa kohtaan kasvoi. Maailma on täynnä tarinoita, missä epäkunnioittava asenne on koitunut ihmisen kohtaloksi.

Kuulostaa kornilta, mutta vaelluksen kotimatkalla koin pakottavaksi tarpeeksi kaivaa ruutuvihkon esiin ja kirjata ylös muutamia lauseita ylös, mitkä vaelluksen aikaisista tuntemuksista oli jäänyt päähän kalvamaan. Tarina alkoi muotoutua nopeasti päässäni: ihminen lähtee henkselit paukutellen erämaahan kikkailemaan ja hän uskoo olevansa voittamaton. Kunnes luonto näyttää voimansa. Eihän siinä hyvin käy.

Kappale ei valmistunut hetkessä. Sanat jäivät päähän ja ruutuvihkoon hautumaan, ja sävel haki suuntaansa. Päätin anastaa kertosäkeen alkusävelet erään lastenelokuvan kappaleesta ja siitä alkoi nuotitkin löytää sijaansa ja biisi muotoutua uomiinsa. Soinnut ja sävel rullasivat paikoilleen yllättävän nopeasti, kun pääsi vauhtiin. Sanoja muokkasin veljen avustuksella valmiimmiksi ja suuhun paremmin sopivaksi.

Jännittävin ja samalla paras hetki oli esittää raakile bändin jäsenille. Hyväksyvän nyökkäilyn säestämänä aloitimme kappaleen sovittamisen orkesterillemme sopivaksi ja ehdimme esittää sen pariin otteeseen ennen levyttämistä. Olen varsin ylpeä, että kappale valittiin Troubled Folksin levylle. Kyyneleet silmissä kuuntelin ensimmäisiä versioita äänitysten jälkeen.

Stronger than nature. Ensimmäiseni, mutta toivottavasti ei viimeiseni.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti