lauantai 29. maaliskuuta 2014

Payback

Tämän biisin synty on jotenkin hämärän peitossa. Muistan listanneeni reissuvihkooni kesälomareissulla erilaisia ideoita sanoitukseen ja päätyneeni hakemaan ideoita suomalaisista elokuvista. Jotenkin mieleen tuli joku ässäkela (kunhan ei ollut Visa Mäkisen tuotantoa?), missä viiksekäs kaveri ryöstää 20 sentin pajatson revolverilla uhaten. Pahoissa pojissa taisi olla jotain samanlaista tematiikkaa niinä viitenä minuuttina, kun jätkät eivät pullistelleet paidoitta. Tästä löytyi idea biisin tekstiin. Sitä tuli kirjoiteltua pitkälti raiteilla ja ilmassa; ainoastaan viilaaminen on tehty sanoitussohvalla.

Sävellyksen tekemisestä ei ole muuta muistikuvaa kuin, että taisin hahmotella melodiaa päässäni ilman mitään soitinta, ja sitten kun lopulta pääsin soittimen äärelle, kävin testailemaan. Vai olisikohan minulla ollut jotain tynkää soinnuista jo ennen sanoittamista? Ehkä. Muistiinpanoista ei saa paljon selvää. Esim merkintä "Dm..." ei välttämättä kerro koko totuutta kovallekaan pelimannille, vaikka ei se sointukierto nyt paljon tuosta monimutkaisempi ole oikeastikaan.

Biisin tarinavetoisuus johti lopulta siihen, että en käynyt kappaleeseen kertosäkeistöä ollenkaan tekemään. Näin ollen sanallinen anti toimitetaan aika ytimekkäästi, joten kappaleeseen oli mukava rakentaa kaikenlaista muuta, kuten yhden laatikon sävellajipompsautuksia ja sooloslotteja melkein joka iikalle. Soololesostelupaikka kelpasi jokaiselle, mutta sävellajimuutoksen ikävyydestä sain hyvinkin avointa ja selväsanaista kritiikkiä, kun vielä säveltäjänä päädyin henkilökohtaisena sovitusratkaisuna olemaan soittamatta juuri silloin kun otteet muuttuivat hankalimmiksi. Melkoinen sattuma.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti